Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Geen lekkage kerncentrale PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 12 maart 2011
Het lijkt erop dat er geen lekkage is ontstaan in de kernreactor van de Japanse nucleaire installatie Fukushima, 250 kilometer ten noorden van Tokio. Daar had zaterdag een explosie plaats, waardoor het dak en de muren van het pand zijn ingestort.

''De nucleaire reactor is omringd met een stalen behuizing, die weer is omgeven door een betonnen gebouw'', aldus een woordvoerder van de regering.
''Het betonnen gebouw is ingestort. We hebben ontdekt dat de stalen behuizing niet is ontploft.'' De behuizing is bedoeld om in het geval van incidenten te voorkomen dat er straling vrijkomt.

Toegenomen straling
Volgens de overheid zijn de metingen van radioactiviteit na de explosie niet hoger dan daarvoor. Premier Naoto Kan zegde toe er alles aan te doen om de gezondheid van de omwonenden te beschermen.
Uit voorzorg waren tienduizenden mensen geëvacueerd, in een straal van twintig kilometer rond de centrale.

Aardbeving
De ontploffing is het gevolg van een zware aardbeving en een tsunami die Japan vrijdag troffen. Daardoor viel de stroom uit in het complex en liep de temperatuur van de kernreactor op.
Toen waterstof vrijkwam uit de reactor en in het gebouw in aanraking kwam met zuurstof, volgde de ontploffing. Zeker drie mensen raakten besmet door radioactieve straling tijdens het incident.

Zeewater
De veertig jaar oude reactor zal nu worden gevuld met zeewater om de installatie te koelen. Dat zal vijf tot tien uur duren. De gehele koelingsprocedure kan tot wel tien dagen in beslag nemen.
Kan bezocht zaterdag het rampgebied. Hij vloog urenlang met een helikopter over de kerncentrale en de omliggende regio, om de gevolgen van de beving en de tsunami met eigen ogen te kunnen zien. De premier sprak van een ''nationale ramp zonder precedent''.

< Vorige   Volgende >