Hoofdpagina arrow Terreurdaden arrow Grote explosie op luchthaven Moskou
Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Grote explosie op luchthaven Moskou PDF Afdrukken E-mail
maandag 24 januari 2011
Een aanslag met een bom op de internationale luchthaven Domodedovo in de Russische hoofdstad Moskou heeft maandag aan enkele tientallen mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten in Rusland gemeld.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aanslag is opgelopen naar 35. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven maandag gemeld op de nationale televisie. Daarnaast zijn er 130 gewonden. Over de nationaliteit van de tientallen dodelijke slachtoffers is nog niets bekend. Kort voor de aanslag zijn vluchten geland uit Düsseldorf, Londen en de Oekraïense havenstad Odessa.

Drie mannen
De Russische veiligheidsdiensten zijn op zoek naar drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de vermoedelijke terroristische aanslag.
Interfax en persbureau Itar-Tass spraken vrijwel direct na de explosie van een zelfmoordaanslag. Ook Reuters bericht daarover. Russische autoriteiten lieten evenwel weten dat de oorzaak van de ontploffing nog niet duidelijk is. Volgens de Amerikaanse zender CNN spreekt het een Russisch onderzoeksteam wel van een terroristische aanslag.

Afgesloten
De luchthaven is inmiddels afgesloten. Vluchten die onderweg waren naar Domodedovo moeten elders landen.
De twee andere grote vliegvelden van de Russische hoofdstad Vnukovo en Sheremetyevo en het metrostelsel in de stad zijn direct na de gebeurtenis strenger beveiligd. Domodedovo is de drukste luchthaven van Moskou.
Vorig jaar maart kwamen in de metro van Moskou veertig mensen om toen twee vrouwen uit de opstandige regio Dagestan zich opbliezen. Dat was de bloedigste aanslag in de Russische hoofdstad in zes jaar tijd.

Volgende >