Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Congreslid in hoofd geschoten PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 08 januari 2011
De Amerikaanse Democrate Gabrielle Giffords (40) van het Huis van Afgevaardigden is zaterdag tijdens een politieke bijeenkomst in Arizona in haar hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze wordt geopereerd. Dat meldden Amerikaanse media.
Volgens de lokale sherrif zijn zeker vijf anderen omgekomen. Landelijke media meldden echter zes doden. Zeker een van de doden zou een staflid van Giffords zijn. Aanvankelijk werd gemeld dat Giffords ook was overleden. Negen gewonden worden behandeld in het ziekenhuis, aldus een woordvoerder. Onder de slachtoffers zou een kind zijn.

Een naar verluidt 21-jarige man rende zaterdagochtend op het Congreslid af, die in Tucson was voor een politieke bijeenkomst met burgers in een supermarkt en schoot om zich heen. Hij werd door omstanders overmeesterd en overgedragen aan de politie. Zijn motief is niet bekend. De federale recherche FBI onderzoekt de zaak.Een getuige heeft tegenover nieuwszender CNN verklaard vijftien tot twintig schoten te hebben gehoord.
Giffords is getrouwd met de Amerikaanse astronaut Mark Kelly.

Obama
President Barack Obama heeft in een verklaring zijn afschuw geuit over de „zinloze daad”. „We hebben nog niet alle antwoorden. Wat we wel weten is dat er voor een dergelijke zinloze en afschuwelijke daad geen plaats is in een vrije maatschappij.” Hij vroeg de bevolking met hem en zijn vrouw mee te bidden voor het Congreslid en de andere slachtoffers van de schietpartij.

John Boehner, de woensdag tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd gekozen, zei dat het „een trieste dag is voor ons land”. Hij zei geschokt te zijn door de schietpartij. „Een aanval op iemand die in publieke dienst is is een aanval op iedereen in overheidsdienst”, zei Boehner.

< Vorige   Volgende >