Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Noodtoestand in Amerika PDF Afdrukken E-mail
maandag 27 december 2010
In minstens zes staten in het oosten van de Verenigde Staten is wegens de winterse omstandigheden de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel geldt onder meer voor Massachussets, Virginia en Maine.

Door een sneeuwstorm die over het noordoosten van de VS trekt, is het een chaos op de weg, het spoor en op vliegvelden. Luchtvaartmaatschappijen hebben ruim tweeduizend vluchten geschrapt en veel vliegvelden rond New York zijn gesloten. De autoriteiten verwachten wel dat de vliegvelden in de loop van de maandag weer opengaan. Verder is de Amtrakspoordienst tussen New York en Boston uitgevallen.

Sneeuwstorm
De eerste grote sneeuwstorm van het seizoen leidt op veel plaatsen tot een dik pak sneeuw. Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft circa 2400 werknemers opdracht gegeven de straten vrij van sneeuw te maken.
Op een van de drukste dagen van het jaar waarschuwt de Amerikaanse weerdienst voor sneeuwstormen maandag langs de hele oostkust. De dienst rekent op een halve meter sneeuw in New York City en windsnelheden tot bijna 90 kilometer per uur. Dat komt juist op het moment dat veel mensen na Kerstmis weer naar hun werk gaan. Bovendien zullen 93 miljoen Amerikanen op reis gaan tussen kerst en nieuwjaarsdag.

Stroomstoringen
Ook steden die niet op de weg van de storm liggen, zijn gewaarschuwd voor problemen. Door zware natte sneeuw en harde wind zullen hoogstwaarschijnlijk grootschalige stroomstoringen optreden, aldus de weerdiensten.
Autoriteiten vroegen mensen niet de weg op te gaan. ''De wegen zijn glad en het zicht is slecht'', zei bestuurder Ed Mangano van Nassau County.
Zaterdag beleefde het zuiden van de VS al een zeldzame witte kerst. De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis zaterdag zelfs voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken van sneeuw.


Volgende >