Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Duizenden Ivorianen op de vlucht PDF Afdrukken E-mail
zondag 26 december 2010
Door het politieke geweld in Ivoorkust hebben duizenden mensen een veilig heenkomen gezocht in buurland Liberia. De afgelopen weken zijn zeker 14.000 Ivorianen de grens tussen de twee landen overgestoken. Dat meldde VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zaterdag.

Volgens de hulpverleners zijn vooral vrouwen en kinderen gevlucht. Ze kampen onder meer met gezondheidsklachten en krimpende voedselvoorraden.

Botsingen
Twee politici, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara, strijden al enkele weken om het presidentschap van Ivoorkust. Botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo hebben aan zeker 173 mensen het leven gekost, aldus de VN.

Gbagbo
Gbagbo zegt de verkiezingen vorige maand te hebben gewonnen en liet zich beëdigen, maar de internationale gemeenschap erkent Ouattara.

De druk op Gbagbo wordt steeds verder opgevoerd. De Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten heeft de rekening van Ivoorkust geblokkeerd, de West-Afrikaanse landen dreigen met militair ingrijpen en de VN, de VS en de EU zinspelen op sancties tegen Gbagbo.

Ecowas
De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas) heeft besloten een gezantschap naar Ivoorkust te sturen om bij Gbagbo aan te dringen op zijn vertrek. De afvaardiging zal bestaan uit de presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië, maakte de minister van Buitenlandse Zaken van Benin zaterdag bekend.

Gbagbo wil echter van geen wijken weten. Zijn woordvoerder heeft de militaire dreiging van West-Afrika zaterdag ''onaanvaardbaar’’ genoemd. ''De Ivorianen zullen zich mobiliseren. Dit stimuleert ons patriottisme. Dit versterkt ons geloof in Ivoriaans nationalisme’’, verklaarde de zegsman.
< Vorige   Volgende >