Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
TERREURAANSLAG VOORKOMEN PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 25 december 2010
In Rotterdam zijn vrijdagavond twaalf Somaliërs aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij terroristische activiteiten. Ze wilden op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland plegen, melden de AIVD en het Openbaar Ministerie.
De aangehouden mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en een man komt uit Denemarken.


De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD), dat vrijdagmiddag aan het Landelijk Parket werd verstrekt. In het ambtsbericht wordt gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland zou willen plegen.

DSI
De AIVD-informatie was aanleiding voor een grootschalig onderzoek door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is vrijdagmiddag op de hoogte gebracht van de informatie. De aanhouding van de verdachten is uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterrorisme-eenheid van het KLPD.

Doorzoekingen
Door de Nationale Recherche zijn een belwinkel en vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Het onderzoek door de Nationale Recherche richt zich op de mogelijke betrokkenheid van de verdachten bij terrorisme.

< Vorige   Volgende >