Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Bomaanslag in Stockholm PDF Afdrukken E-mail
zondag 12 december 2010
Winkelend publiek in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm werd zaterdag aan het eind van de middag opgeschrikt door een dubbele bomaanslag, waarbij alleen de vermoedelijke dader is omgekomen.
De eerste explosie was in een geparkeerde auto op een druk kruispunt, waardoor twee personen lichte verwondingen opliepen. Enkele minuten later volgde een paar honderd meter verderop nog een ontploffing. Daar is het lijk aangetroffen van een man, aldus een politiewoordvoerster.

Bedriegingen
Een Zweeds persbureau en de Zweedse veiligheidsdienst (SAPO) ontvingen kort voor de twee explosies dreigementen via e-mail, met extremistische boodschappen in het Zweeds en in het Arabisch.
Ze waren gericht tegen de Zweedse deelname aan de internationale missies in Afghanistan en tegen een Zweedse kunstenaar, Lars Vilks, die in 2007 spotprenten tekende van de profeet Mohammed. Zweden heeft vijfhonderd militairen in Afghanistan.

Twitter
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, schreef op Twitter: ''Zeer zorgwekkende poging tot een terroristische aanslag in een druk deel van centraal Stockholm. Mislukt, maar het had een ware catastrofe kunnen zijn.''
De autoriteiten willen nog weinig loslaten over wat er precies is gebeurd. Wel zijn er volop berichten in de media verschenen over het incident.

Jonge Irakees
Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel was de dader een jonge Irakees, die zeer actief zou zijn geweest op sociale netwerken op internet.
Daar had hij zich ook uitgesproken tegen de oorlog in Irak en Afghanistan. De Zweedse autoriteiten gaan ervan uit dat de man achter de dreigementen zat.

Eenmansactie
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De gezaghebbende Zweedse terrorisme-expert Magnus Ranstorp, die onderzoek doet naar terreurdreiging voor Europa, vermoedt dat het om een eenmansactie gaat.


< Vorige   Volgende >