Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Eindhoven vraagt om hulp PDF Afdrukken E-mail
woensdag 01 december 2010
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag om hulp gevraagd in de strijd tegen het drugsgeweld dat de regio rond de Brabantse stad teistert. De afgelopen twee weken voltrokken zich vijf schiet- of vuurwapenincidenten in Eindhoven, die volgens Van Gijzel allemaal te maken hebben met de hennepteelt en de daaraan verbonden georganiseerde criminaliteit in de regio.

Hulp nodig
Bijstand is dringend nodig omdat het de politie in Zuidoost-Brabant „over de schoenen loopt”. Alle recherchecapaciteit gaat op aan de recente geweldsincidenten. Om nieuw geweld te voorkomen en voor het oplossen van overvallen en inbraken is geen politiepersoneel meer over, zegt Van Gijzel. Opstelten heeft echter al laten weten geen noemenswaardige veranderingen in de sterkte van de politie in Nederland door te gaan voeren.

Hennep graanschuur

De burgemeester wil een bredere aanpak van de wietcriminaliteit. Niet alleen politie en justitie, maar ook partners als gemeente, Belastingdienst of bijvoorbeeld energiebedrijven moeten daarbij worden ingeschakeld. Volgens Van Gijzel is Noord-Limburg, Oost- en Midden-Brabant de „graanschuur van Nederland als het gaat om hennep”.
Ook Helmond zucht onder drugsgerelateerd geweld. Burgemeester Fons Jacobs krijgt momenteel persoonlijke bewaking vanwege bedreigingen uit het criminele milieu. Jacobs en zijn vrouw verblijven op een onbekende plek. Bij hun woning staat een bemande bewakingsunit en er is camerabewaking. Locoburgemeester Frans Stienen neemt voorlopig waar. Stienen: „De bedreiging is in- en intriest. De burgemeester is bij de beslissing over een tweede coffeeshop altijd integer en uiterst zorgvuldig te werk gegaan”.

Carpe Diem
Coffeeshop Carpe Diem in Helmond is wegens dreiging per direct is gesloten. Volgens locoburgemeester Stienen komt de veiligheid van de omwonenden op de eerste plaats. Toen de coffeeshop nog in aanbouw was, reed in juni een terreinwagen naar binnen. In juli werd de coffeeshop verwoest door een aanslag met twee handgranaten. „De exploitant is begrijpelijk niet blij met het besluit. Binnenkort zitten we samen rond de tafel”, aldus Stienen. Eigenaar John Vosmeer van Carpe Diem noemt de sluiting desastreus.
Of de dreiging een mogelijke relatie heeft met de drugsgeweldsdelicten van de laatste tijd in Eindhoven, was Stienen niet bekend.

< Vorige   Volgende >