Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Spanning tussen Korea's stijgt PDF Afdrukken E-mail
zondag 28 november 2010
De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is behoorlijk opgelopen door de gezamenlijke marine-oefening die Zuid-Korea en de Verenigde Staten sinds zondag houden in de Gele Zee.

Noord-Korea waarschuwde zondag opnieuw dat het militaire aanvallen uitvoert als de marines van Amerika en Zuid-Korea de territoriale wateren van Noord-Korea schenden. De waarschuwing kwam kort nadat het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat Noord-Korea raketten in stelling bracht.

Volgens de berichten plaatste Noord-Korea raketten tegen gronddoelen en schepen op lanceerinstallaties in de Gele Zee. Ook waren er verplaatsingen van luchtdoelraketten. Door Zuid Korea is aan de honderden aanwezige journalisten geadviseerd om voor hun eigen veiligheid het gebied te verlaten.


Marine Oefening
De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn zondag met een gezamenlijke marine-oefening begonnen in de Gele Zee. De oefening was volgens de Amerikanen al gepland, maar is ook bedoeld om Noord-Korea van nieuwe aanvallen te weerhouden.
Aan de exercities doet onder andere het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington mee.
Noord-Korea waarschuwde zaterdag dat ''niemand de gevolgen kan voorspellen van de oefeningen met het Amerikaanse vliegdekschip''. De regionale grootmacht China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, liet weten de oefening ook af te keuren.

China bezorgd
China zegt zich in te zullen spannen om de patstelling tussen beide landen op te lossen. Het land, een bondgenoot van Noord-Korea, noemt de huidige situatie zorgwekkend. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.
Een hoge Chinese diplomaat sprak zondag met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Die president had eerder gezegd dat China zich "eerlijker" moest opstellen in het conflict tussen de twee Korea's. Tot nu toe weigerde China de beschieting dinsdag van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong door Noord-Korea te veroordelen. China is de enige belangrijke bondgenoot van het communistische bewind.

Officieel bezoek
Dinsdag brengt de voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement, de Opperste Volksvergadering, een officieel bezoek aan China. De voorzitter, Choe Thae-bok, is een vertrouweling van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Over het doel van het bezoek zijn geen details bekendgemaakt.

< Vorige   Volgende >