Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Al-Qaida claimt bompakketten PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 05 november 2010
De terreurbeweging al-Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP) stelt verantwoordelijk te zijn voor de recente verzending van bompakketjes richting de Verenigde Staten.
De organisatie stelt ook de hand te hebben gehad in de crash van een vrachtvliegtuig van het Amerikaanse postbedrijf UPS, begin september in Dubai. Daarbij kwam de tweekoppige bemanning om het leven.
De Amerikaanse website SITE, die activiteiten van terreurbewegingen op internet in de gaten houdt, maakte vrijdag melding van de claims die door AQAP zijn geuit op webfora van radicale moslims.


Dubai
Het toestel dat in Dubai neerstortte op vrijdag 3 september, was op dat moment juist opgestegen en had de Duitse stad Keulen als bestemming.
De autoriteiten stelden in eerste instantie dat er vermoedelijk sprake was van een technische oorzaak. Het toestel kwam terecht op een snelweg in de buurt van de internationale luchthaven van Dubai.

Jemen
AQAP is voornamelijk actief in Jemen en Saudi-Arabië. Onderzoekers in onder meer Jemen en de Verenigde Staten vermoedden al dat de terreurbeweging verantwoordelijk was voor de bompakketten die vorige week vrijdag werden onderschept in Dubai en Engeland. Ze waren bestemd voor Joodse instellingen in Chicago.

Bommenmaker
Een 28-jarige Saudische bommenmaker, Ibrahim Hassan al-Asiri, is een van de hoofdverdachten in de zaak van de bompakketten. Hij is naar verluidt ook de ontwerper van de ‘onderbroekenbom’ waarmee een Nigeriaan vorig jaar op eerste kerstdag een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit wilde laten ontploffen. Asiri zou zich in Jemen ophouden. Volgens experts is hij een van de belangrijkste figuren binnen AQAP, dat volgens schattingen bestaat uit ongeveer twee- tot driehonderd man.
< Vorige   Volgende >