Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Nederlandse doden bij crash Cuba PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 05 november 2010
Geen van de 68 inzittenden van het donderdag aan het eind van de middag (lokale tijd) neergestorte vliegtuig in Cuba heeft het drama overleefd. Dat meldden staatsmedia enkele uren na het ongeluk. Aan boord van het vliegtuig, dat een binnenlandse vlucht uitvoerde, waren drie Nederlanders.

Ook zaten er veertig Cubanen, negen Argentijnen, zeven Mexicanen, twee Duitsers en twee Oostenrijkers in het toestel. Uit Spanje, Frankrijk, Italië, Japan en Venezuela was ieder één persoon aan boord.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van de drie Nederlanders inmiddels bevestigd gekregen van de autoriteiten op Cuba. Het gaat om drie mannen.

Cubaanse vliegveldbronnen meldden dat het om een toestel van Aero Caribbean gaat van het type ATR-72-212 van Europese makelij. Het vliegtuig was met zeven bemanningsleden op weg van de ostelijke stad Santiago de Cuba naar de hoofdstad Havana en stortte neer in de regio Guasimal in de provincie Sancti Spiritus. Er zou voor de crash nog een noodoproep zijn gedaan, waarna het contact wegviel.

'Bal van vuur'
Ooggetuigen meldden dat het toestel kort voor de crash „een aantal bruuske bewegingen” maakte. Anderen zagen dat het toestel uit de lucht viel en er een „bal van vuur midden op de berg” ontstond. Op een foto op een overheidswebsite was te zien dat er vlammen uit het wrak opstegen.

Reddingswerkers hadden veel moeite om bij de plek van de crash te komen. Met bulldozers moest een pad door het bos vrijgemaakt worden. Kort na aankomst werden de eerste zeven stoffelijke overschotten uit het wrak gehaald. Enige tijd daarna meldde het ziekenhuis, dat klaarstond om slachtoffers op te vangen, niet langer paraat te staan.

Tropische storm

De Cubaanse luchtvaartautoriteiten gaan een onderzoekscommissie instellen die moet onderzoeken of slecht weer een rol speelde bij de vliegtuigcrash. „Op dit moment hebben de regionale en luchtvaartautoriteiten een commissie samengesteld, die de feiten en details moet verzamelen voor het onderzoek naar dit spijtige ongeval”, aldus een verklaring.

Ten tijde van de crash was het in Cuba slecht weer. Voor de provincie Santiago de Cuba, waar vandaan het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Aero Caribbean met 68 inzittenden vertrok, gold een waarschuwing voor een tropische storm. De naastgelegen provincie Guantanamo maakte zich zelfs op voor een orkaan.

Luchtvaartmaatschappij Cubana Airlines, een collega van Aero Caribbean, had op de dag van de crash wegens het slechte weer alle vluchten van en naar Santiago de Cuba gannuleerd.
< Vorige   Volgende >