Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Doden bij vliegtuigcrash Schiphol PDF Afdrukken E-mail
woensdag 25 februari 2009
Bij luchthaven Schiphol is woensdagochtend rond half 11 een Boeing 737 van Turkish Airlines met 134 passagiers aan boord neergestort. Hierbij zijn negen doden gevallen. Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer woensdagavond gemeld op een persconferentie.

Hij wilde nog geen mededelingen doen over de identiteit van de slachtoffers. Weterings vermoedt dat daar pas donderdag in de loop van de dag meer over gemeld kan worden. ''Zorgvuldigheid staat voorop'', aldus de burgemeeester.

Er zijn in totaal 86 gewonden gevallen, van wie zes zeer ernstig. Hun toestand is kritiek. Verder zijn 25 patiënten behoorlijk gewond geraakt, 24 mensen kampen met lichte verwondingen.

Van 31 gewonden is nog niet vastgesteld wat de aard van hun verwondingen is. Drie omgekomen bemanningsleden bevinden zich nog in het toestel.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen in onder andere Hoofddorp Leiden, Utrecht en Amsterdam gebracht.


Akker

De Boeing 737 van Turkish Airlines verongelukte nabij de Polderbaan tussen het Rottepolderplein en Schiphol op een akker. Het toestel brak hierbij in drie delen. Bekijk de exacte locatie op Google Maps.

Luchthaven Schiphol heeft bevestigd dat er 134 man aan boord van het gecrashte vliegtuig zaten. Van het vliegtuig is de staart en een motor afgebroken.

Hulpdiensten

De hulpverlening kwam volgens Bezuijen snel en goed op gang. De hulpdiensten waren snel ter plekke en er is veel materieel vanuit de omgeving ingezet.

Het gecrashte vliegtuig trok veel kijkers. Volgens Bezuijen leidde dat niet tot grote problemen.

Onderzoek

Volgens Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft de bemanning van het vliegtuig geprobeerd het toestel zo lang mogelijk in de lucht te houden.

"Maar als je dan snelheid verliest, dan val je lettelijk uit de lucht. Het toestel heeft ook geen lang spoor in het weiland getrokken'', zei hij. Dat laatste zou erop kunnen wijzen dat de motoren van het toestel waren uitgevallen.

Het onderzoek naar de oorzaak kan maanden, zo niet jaren duren. De zwarte doos met vluchtgegevens is gevonden, liet Van Vollenhoven weten.

Passagierslijst
Op de Turkse radio is de passagierslijst van het gecrashte toestel van Turkish Airlines voorgelezen. Op de lijst staan ook Nederlandse namen. Ook de maatschappij heeft de passagierslijst online geplaatst.

Het vliegtuig was onderweg van Istanbul naar Amsterdam en is in Turkije om 8.25 uur lokale tijd vertrokken. Het vluchtnummer is TK1951.

Balkenende
Premier Jan Peter Balkenende is zeer te spreken over de manier waarop de hulpverlening meteen op gang kwam na de vliegtuigcrash bij luchthaven Schiphol.

Er is snel en goed gewerkt, zo maakte hij woensdagavond duidelijk na afloop van een bezoek aan slachtoffers in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

In het ziekenhuis sprak de premier samen met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) een gezin dat de crash had overleefd. Hij uitte opnieuw zijn medeleven en zei zeer aangedaan te zijn door het ''vreselijke ongeluk''.

Albayrak

Staatssecretaris Albayrak van Justitie is onder de indruk van de verhalen van slachtoffers van de vliegtuigramp bij Schiphol.

''Het is ontzettend confronterend als je mensen ziet die in het toestel zaten. Je ziet bijna de angst nog in hun ogen'', vertelde Albayrak na afloop. Het van oorsprong Turkse gezin uit Utrecht was volgens haar zeer te spreken over de zorg die hulpverleners boden. Ook familieleden vertelden dat ze goed zijn opgevangen.

Opvang
De hulpverlening voor de verongelukte vlucht TK 1951 is op de plaats van de ramp bijna afgerond. Ook de opvang voor gewonde passagiers en hun relaties wordt opgeheven, laten de autoriteiten op Schiphol weten.

De analyse van de passagierslijsten is nog niet gereed. Daardoor kan er nog niets gezegd worden over de identiteit van de inzittenden.

Het vliegverkeer op Schiphol is voor een groot gedeelte hervat, meldt het voorlichtingsteam verder.

Ook het wegverkeer op de A9 en de wegen rondom Schiphol verloopt weer nagenoeg normaal.

Informatienummer
Het calamiteitenteam op Schiphol heeft een speciaal informatienummer geopend voor burgers met vragen over de crash. Het nummer is 0900-1852. Mensen kunnen daar terecht met vragen over bijvoorbeeld familieleden. Dat liet een woordvoerder van de marechaussee weten.

Nabestaanden en familieleden van de slachtoffers van het bij Schiphol gecrashte toestel van Turkish Airlines kunnen voor informatie ook bellen met het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in Turkije.

Turkish Airlines heeft een speciaal telefoonnummer geopend: 0090800-21980357.
© ANP/NU.nl
< Vorige   Volgende >