Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Olievervuiling kust Zuid-Korea PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 08 december 2007
Zuid-Korea kampt met de grootste olieramp in zijn geschiedenis doordat een tanker voor de westkust lek is geslagen. In de buurt van een natuurreservaat bij Taean spoelde zaterdag de eerste ruwe olie aan over een lengte van 17 kilometer.

Duizenden vrijwilligers helpen mee de smurrie op te ruimen, meldden de autoriteiten. Deskundigen verwachten zondag nog meer vervuiling van de kust, met schade voor onder meer vis- en oesterkwekerijen.


Door een botsing tussen de mammoettanker Hebei Spirit en een ander schip liep ruim 10.000 ton olie in de Gele Zee. Dat is ongeveer een derde van de hoeveelheid die in 1989 in Alaska uit de Exxon Valdez stroomde. De grootste olievlek is bijna 20 kilometer lang en drijft in de richting van Mallipo Bay, 90 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul.

De autoriteiten zijn bang voor een ecologische ramp. De bedreigde kuststrook is een van de grootste wetlands van Azië. Het natuurreservaat is een belangrijke halteplaats voor trekvogels. Ook is de kust populair om zijn stranden.

Een grote drijvende dam en olievegers moeten voorkomen dat de olie zich verder verspreidt langs kust. De tanker ligt ruim 100 kilometer ten zuidwesten van Seoul voor anker in een gebied dat is aangewezen als een nationaal maritiem park.

(ANP)
< Vorige   Volgende >