Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Vogelgriep op Poolse boerderij PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 01 december 2007
De gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus H5N1 is vastgesteld op een Poolse kalkoenboerderij ten noordwesten van Warschau. Dat hebben de autoriteiten zaterdag op de Poolse televisie bekendgemaakt.

Het virus is gevonden op een boerderij in het dorpje Brudzen, nabij de stad Plock. Het gebied rondom de boerderij is afgezet en de politie en veeartsen houden toezicht op de situatie.

De kersverse Poolse premier Donald Tusk zei op televisie dat er geen reden voor groot alarm is. "Ik sta in direct contact met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en ook met de veeartsen die belast zijn met de zaak.

Ontsmetting
Wanneer in een EU-land een besmetting wordt vastgesteld, moeten vrachtwagens waarmee daar pluimvee is vervoerd, onmiddellijk na terugkomst in Nederland een een extra reiniging en ontsmetting ondergaan, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw. Ook maakt de Voedsel en Waren Autoriteit een risicoanalyse.

Enkele dagen geleden dook in Roemenië het virus H5N1 op. Naar aanleiding daarvan riep minister Gerda Verburg (Landbouw) de sector op alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep.

Mensen
Het vastgestelde type H5N1 heeft sinds 2003 wereldwijd meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, vooral in Azië. Miljoenen dieren zijn omgekomen door de ziekte of uit voorzorg geslacht.

(ANP)
< Vorige   Volgende >