Hoofdpagina arrow Terreurdaden arrow Militaire basis Ramstein doelwit
Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Militaire basis Ramstein doelwit PDF Afdrukken E-mail
woensdag 05 september 2007
Duitsland is ontsnapt aan zeer zware bomaanslagen. In London werden dezelfde chemicaliën gebruikt, maar veel minder. Toen vielen er 56 doden.
De veiligheidsdiensten in Duitsland hebben "hevige bomaanslagen'' door moslimfundamentalisten voorkomen. Dat heeft de Duitse justitie woensdag laten weten na de arrestatie van drie mannen.

De verdachten hadden de Amerikaanse militaire basis Ramstein en de internationale luchthaven van Frankfurt in het vizier. Volgens procureur-generaal Monika Harms waren het potentieel de grootste aanslagen op Duitse bodem ooit.

al-Qeada
De drie aangehouden mannen zijn leden van een islamitische terreurgroep gelieerd aan al-Qaeda, vermoedelijk de Islamitische Jihad Unie (IJU). Ze zouden in Pakistan trainingen hebben gevolgd. Het zijn twee Duitsers en een man met de Turkse nationaliteit. Het weekblad Der Spiegel meldt op zijn website dat het gaat om de 28-jarige Fritz G. uit Ulm, de 22-jarige Daniel S. uit Saarbrücken en de 29-jarige Turk Adem Y. uit Hessen.

De eerste twee hebben zich tot de islam bekeerd. G. staat bij rechercheurs bekend als vooraanstaand lid van een groep geradicaliseerde moslims, die zich in Ulm hebben gevestigd. De Duitse politie doet in verband met de verijdelde terreuraanslagen onderzoek naar in totaal acht verdachten. Dat meldde het Saarlandse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Het achttal wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische groepering.

Vijf van de acht zijn nog op vrije voeten. Twee van hen komen uit de regio Neunkirchen in de deelstaat Saarland. Tegen hen is nog geen arrestatiebevel uitgevaardigd. Het gaat om een Duitser en een Iraniër, aldus het ministerie. De Duitser verblijft in het buitenland.

Waterstopperoxide
De verdachten zijn dinsdag aan het einde van de middag opgepakt in een vakantiehuis in Korbach in de deelstaat Hessen, zei de president van de federale recherche Jörg Ziercke tijdens een persconferentie. Ze hadden twaalf vaten chemicaliën op basis van waterstofperoxide bij zich en ander materiaal om een bom mee te fabriceren. Vlak voor de aanhouding waren ze begonnen een bom te maken, die vergelijkbaar zou zijn met 550 kilo TNT.

Degenen die in 2005 aanslagen pleegden op de Londense metro gebruikten dezelfde chemicaliën, maar in veel kleinere hoeveelheden. Bij die aanslagen kwamen 56 mensen om het leven, inclusief de bommenleggers.

Na de aanhouding van het drietal heeft de politie in meerdere Duitse deelstaten huiszoekingen gedaan. Zij heeft op veertig andere plekken onder meer computers en documenten in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Observaties
Het aangehouden drietal werd al langer in de gaten gehouden. Zo viel G. op oudejaarsdag 2006 op, toen hij herhaaldelijk om een Amerikaanse kazerne in Hanau heen reed. Opsporingsdiensten intensiveerden daarop hun observaties, wat de drie niet ontgaan kan zijn. "Dat ze ondanks dat verder gingen, laat zien hoe vastberaden ze waren'', aldus een onderzoeksfunctionaris in Der Spiegel.

Een tijdstip voor de geplande aanslagen is de onderzoeksfunctionarissen niet bekend. Mogelijk had het drietal 11 september in gedachten of misschien het verlengde mandaat voor de Duitse Afghanistan-missie. De tijd drong echter, want de chemicaliën zijn beperkt houdbaar.
< Vorige   Volgende >