Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Katrina doden door vervuild water PDF Afdrukken E-mail
woensdag 07 september 2005
WASHINGTON - Amerikaanse autoriteiten beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de gevolgen van orkaan Katrina voor de volksgezondheid en het milieu. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er tot dusver vijf mensen overleden aan een infectie met een dodelijk bacterie, opgelopen in de overstroomde gebieden aan de Golfkust. Een geval deed zich voor in Texas en de andere in Mississippi. De vijf raakten geïnfecteerd met de bacterie vibrio vulnificus, die het menselijk lichaam binnen kan komen door een snee, schram of wond. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbaar immuunsysteem lopen gevaar. De betrokken bacterie is verwant aan de verwekkers van cholera, maar de kans op een uitbraak daarvan wordt klein geacht.

Eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat het water, vooral in de omgeving van New Orleans, enorm vervuild is. Volgens The Washington Post is het water aangetast door brandstoffen, industriële chemicaliën, uitwerpselen van mensen en dieren, karkassen van dieren en dode mensen. Experts sluiten niet uit dat het nog jaren kan duren voordat er weer goed drinkwater uit de kranen van New Orleans komt.

Vrijwel de complete riolering van de stad is kapot. Daarenboven is olie uit zeker 78.000 vaten gelekt in het meer bij de stad en nog eens zeker 2200 brandstoftanks van boten en personenwagens zijn leeggelopen. Reddingswerkers in de stad zijn opgeroepen hepatitis- en tetanusprikken te halen.

Gezondheidsdiensten in de honderden plaatsen in de VS waar vluchtelingen worden opgevangen, hebben opdracht gekregen zeer alert te zijn op mogelijke uitbraken van infectieziektes. In Texas zijn al gevallen van diarree en tuberculose gemeld onder geëvacueerden, maar het is niet duidelijk of deze aandoeningen in direct verband staan met de natuurramp.

De omvang van de milieuschade wordt ook steeds meer duidelijk. Grote delen van de Golfkust zijn de toch al schaarse natuurlijke buffers van 'wetlands' kwijtgeraakt. Ook zijn op enorme schaal bomen en andere vegetatie geveld door de orkaan en het hoogwater, waardoor de ecologie aan de kust volstrekt ontregeld is.

< Vorige   Volgende >