Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Forse naschokken in Peru PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 17 augustus 2007
Forse naschokken, tot een kracht zes op de schaal van Richter, hebben vrijdag het reddingswerk in het zuidwesten van Peru sterk gehinderd. De zoektocht naar mogelijke overlevenden van de zware aardbeving van woensdag is een "gruwelijke race tegen de klok", aldus een Peruaanse politieman in het zwaar getroffen Pisco. Alleen daar al waren er vrijdag zeker vier krachtige naschokken, die tot grote paniek leidden.

Het officiële dodental stond vrijdagavond op zeker 510. De verwachting is dat er nog veel meer doden geborgen gaan worden. Het aantal gewonden beloopt ten minste 1500. Lima heeft de internationale gemeenschap formeel nog niet om hulp gevraagd, maar veel landen hebben al wel steun toegezegd en grote hulporganisaties als het Rode Kruis zijn al voluit aan de slag met noodhulp voor de vele tienduizenden getroffenen.

Winter
In Peru is het momenteel winter en dat betekent een extra zorg bij de opvang van daklozen. In de rampgebieden is er geen water of stroom. De temperatuur loopt 's nachts terug tot circa 10 graden Celsius.

Huibert de Leede, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis, sprak vrijdag telefonisch vanuit Pisco van een "chaos" in de stad.

"Mensen lopen angstig en verdwaasd rond op zoek naar water. Niemand heeft meer een huis", zo liet hij het ANP weten kort na aankomst in de zwaar getroffen plaats.

Eten

"Een aantal vrachtwagens van het Rode Kruis komt nu binnen met eten, maar het gaat langzaam. Er zijn bij lange na niet genoeg levensmiddelen en medicijnen beschikbaar.

De snelwegen die naar Pisco leiden zijn verwoest door de aardbeving, dus alle hulpgoederen moeten via vier kleine vliegveldjes worden binnengeloodsd. En dat gaat niet snel genoeg", aldus de Nederlander.

Gebouwen
De beving woensdag, met een kracht van 8 op de Richterschaal, heeft zeker 17.000 gebouwen met de grond gelijkgemaakt, aldus voorlopige cijfers van de Peruaanse overheid. Alleen al in het departement Ica en in de getroffen hoofdstad Lima werden bijna 100.000 mensen dakloos door de aardbeving, de grootste in decennia in het Zuid-Amerikaanse land.

In 1970 vielen er in de Andes in Peru circa 70.000 doden door een aardbeving (7,9) en daarop volgende modderlawines.

Monumenten
De jongste zware aardbeving heeft ook onherstelbare schade toegebracht aan archeologische voorwerpen en natuurlijke monumenten in de zuidelijke kustregio. Muren en ramen van musea in de zuidelijke kustprovincie Ica en op het schiereiland Paracas stortten in door de hevige trillingen.

Daardoor zijn diverse archeologische objecten en mummies van culturen van voor de komst van de Spanjaarden onherstelbaar beschadigd.

Rots
In het bij toeristen bekende natuurreservaat Nationaal park Paracas, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, zijn veel rotsformaties beschadigd. De allerbekendste rots, De Kathedraal, is zelfs helemaal verdwenen, aldus een woordvoerder van het park.
< Vorige   Volgende >