Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Zware aardbeving in Peru PDF Afdrukken E-mail
donderdag 16 augustus 2007
Door een zware aardbeving in Peru zijn zeker 72 doden gevallen
Zeker 72 mensen zijn woensdag in Peru om het leven gekomen door een zeebeving. Zeker 680 personen raakten gewond, aldus de autoriteiten donderdag.

De beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter vond plaats in de Stille Oceaan, vlak voor de kust van Peru. Het is de zwaarste aardbeving in Peru sinds vijftig jaar.

Geen tsunami's
Het Tsunami Warning Centre van de Stille Oceaan in Hawaï heeft de tsunamiwaarschuwing voor Peru, Ecuador, Chili en Colombia weer ingetrokken. Er was wel een kleine tsunami in Peru, maar die was niet gevaarlijk, aldus een woordvoerder.

Het Amerikaanse instituut US Geological Survey meldde eerst dat het ging om twee afzonderlijke aardbevingen kort na elkaar. Later zei het instituut dat er een enkele beving was met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, gevolgd door negen naschokken die varieerden van 4 tot 6 op de schaal van Richter.

Zeebeving
Het epicentrum in de Stille Oceaan bevond zich 145 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Lima op een diepte van circa 40 kilometer, maar was landinwaarts ook voelbaar.

De Peruaanse kustprovincie Ica was het zwaarst getroffen. Hier kwamen zeker twintig mensen om. Een kerk en tientallen huizen stortten in. In Lima sprongen ramen en viel de stroom uit. Mensen renden in paniek de straat op. ,,Mensen omarmden elkaar en huilden van angst'', volgens een inwoner van de hoofdstad op CNN. ,,Ambulances reden met sirenes rond in het donker, het was een chaos. Het duurde wel twee minuten, het was een nachtmerrie.''
< Vorige   Volgende >