Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Bloedbad in Irak PDF Afdrukken E-mail
woensdag 15 augustus 2007
Meerdere zelfmoordaanslagen met tankwagens dinsdag in een dorp bij het Noord-Iraakse Mosul hebben aan zeker 175 personen het leven gekost. Minstens tweehonderd personen raakten gewond. Dat is vernomen van een commandant van de Iraakse strijdkrachten.

De politie sprak eerder nog over twintig doden en zeventig gewonden. De aanslagen zouden zijn gericht tegen de Koerdische sekte van Yazidis. Drie zelfmoordenaars brachten hun tankwagens kort na elkaar tot ontploffing in verscheidene delen van Kahtaniya, waar veel Yazidi wonen.

Yazidi
Yazidiszijn voornamelijk etnische Koerden en spreken een dialect van het Koerdisch. De meesten van hen wonen in het noorden van Irak vlakbij de stad Mosul. Ook zijn er kleinere gemeenschappen in onder meer Syrië, Iran en de Turkije. Wereldwijd zijn er ongeveer een half miljoen Yazidis.

De gemeenschap hangt een pre-islamitisch geloof aan en kent haar eigen culturele tradities. De Yazidis geloven dat ze gescheiden van de rest van de wereld zijn ontstaan. Ze zouden niet van Adam en Eva afstammen, maar alleen van Adam. Ze noemen zichzelf Kinderen van Adam en zien zich als het verkozen volk. Yazidis trouwen niet met gelovigen van andere religies.

De belangrijkste religieuze plaats van de volgelingen is de tombe van hun oprichter, Sheikh 'Adi ibn Musafir die in Lalesh staat, 60 kilometer ten noordoosten van Mosul.

Malak Ta'us
Yazidis geloven dat God de wereld schiep, maar de leiding ervan overliet aan zeven engelen, van wie Malak Ta'us de belangrijkste is. De zeven engelen worden door de Yazidis aanbeden in de vorm van zeven bronzen pauwen. Volgelingen van andere religies zien de engel Malak Ta'us als Lucifer of Satan. Dit leidt tot oordelen van andere gelovigen dat de Yazidis de duivel aanbidden. De soennieten beschouwen de aanhangers als ketters en vervolgen de gelovigen al eeuwenlang.

Daarnaast geloven Yazidis in reïncarnatie, bidden ze driemaal daags, is hun heilige dag woensdag en hun rustdag zaterdag. De enige manier om binnen de gemeenschap te komen is via geboorte.

De gemeenschap probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van het sektarische geweld in Irak, maar in de afgelopen maanden zijn de verhoudingen met de soennieten drastisch verslechterd.

Steniging
Op 7 april stenigde een groep Yazidi-mannen een 17-jarig meisje van hun eigen gemeenschap die er vandoor ging om met een moslim te trouwen. Ooggetuigen hadden de brute moord opgenomen met mobiele telefoons en het filmpje wijd verspreid, waarop soennieten op wraak zinden.

Op 23 april viel een groep gewapende soennieten het dorp van het vermoorde meisje binnen en doodde daar 23 Yazidis.
< Vorige   Volgende >