Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Maas vervuild met gifig middel PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 03 augustus 2007
De Maas bij Eijsden is vrijdag vervuild met een gewasbestrijdingsmiddel.
Dat blijkt uit metingen door het RIZA, het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling in Lelystad. Een woordvoerder van het RIZA heeft dit vrijdag gezegd.

De vervuiling met het giftige chloorpyrifos is door een onbekende bron in België veroorzaakt en werd voor het eerst op 31 juli bij Ougrée, stroomafwaarts van Luik, geconstateerd. Net als in het Belgische deel van de Maas zijn vrijdag ook bij Eijsden dode vissen in de de rivier gevonden. Chloorpyrifos is zeer giftig voor vissen. De woordvoerder van het RIZA gaat ervan uit dat de vissterfte bij Eijsden door deze stof is veroorzaakt.

Waterleidingmaatschappij Limburg WML is vrijdagmiddag om 16.30 uur gealarmeerd en uit voorzorg onmiddellijk gestopt met de winning van Maaswater in Roosteren en Heel, zei een woordvoerder van WML. Het stoppen van de waterwinning uit de Maas duurt voorlopig tot maandag, dan worden nieuwe meetgegevens bekeken. WML zegt tot die dag over voldoende reservecapaciteit aan drinkwater te beschikken.

Bij het bekend worden van nieuwe meetgegevens vrijdagavond liet het RIZA weten dat de vervuiling is toegenomen, maar waarschijnlijk wel een piek bereikt heeft. Naast chloorpyrifos is er nog giftige cypermethrin in de Maas geloosd, ook een onkruidbestrijder. Het RIZA verwacht zaterdag rond de middag met nieuwe meetresultaten te kunnen komen.
< Vorige   Volgende >