Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Oplossing olieramp rampzalig PDF Afdrukken E-mail
woensdag 01 augustus 2007
Voor de kust van Spanje verloor de tanker Prestige ongeveer 15.000 ton olie in 2002. In 1999 was het de tanker Erika die voor tienduizenden dode vogels zorgde voor de kust van Frankrijk en de grootste ecologische ramp met een tanker ooit was voor de kust van Alaska. De Exxon Valdez verloor 42.000 ton ruwe olie. Bij de bestrijding van dit soort rampen wordt een oplosmiddel gebruikt dat de olie verspreid in kleine druppels. Onderzoek laat nu zien dat deze stoffen veel slechter zijn voor koraalriffen dan de olie zelf.

Een team van onderzoekers gebruikte een aantal kleine stukken rood koraal voor de proef. Er werden zes soorten olie op los gelaten en zes van de bekendste oplosmiddelen. De olie zorgde ervoor dat het koraal geen zuurstof meer kreeg en daardoor afstierf. De oplosmiddelen bleken nog veel schadelijker door het koraal direct te vergiftigen en het stierf in de meeste gevallen snel af. Door het 'zwarte goud' op te lossen tot kleine druppels, kwam er uit de olie zelf in één keer veel chadelijke stoffen vrij.

De onderzoekers geven aan dat het een keuze is tussen het koraal en de dieren aan de oppervlakte. Als je het oplosmiddel niet gebruikt, komt alles aan de oppervlakte onder de olie te zitten. Hun advies is dan ook om het middel gewoon te gebruiken, behalve rond het koraalrif. "Bij een olieramp is er geen beste optie," aldus één van de wetenschappers.
< Vorige   Volgende >