Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Noodtoestand rond Athene PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 29 juni 2007
De Griekse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in Athene en omstreken. Een van de veertien bosbranden in het mediterrane land naderde de Griekse hoofdstad in de nacht van donderdag op vrijdag, aldus de Griekse publieke radio vrijdag.

Brandweermannen zijn de hele nacht in de weer geweest met blussen van het vuur, dat meer dan duizend hectare dennenbos in de as legde op Parnitha, de hoogste berg van Athene. Deze ligt ruim 10 kilometer ten noorden van de hoofdstad.

Veel dieren kwamen om in de vlammenzee. Vrijdagmorgen verduisterde een roodgele rookwolk de hemel boven de Griekse hoofdstad. In grote delen van de stad dwarrelde as neer uit de lucht.

Vliegtuigen
Bij het eerste daglicht werden nieuwe vliegtuigen ingezet om de vlammenzee te doven. Ook vliegtuigen uit Frankrijk en Italië hielpen in de strijd tegen het vuur.

De berg Parnitha wordt in de volksmond 'de long van Athene' genoemd, omdat het de grootste groene vlakte is van de vier miljoen inwoners tellende hoofdstad. Burgemeesters in de regio stellen dat er mogelijk grondspeculanten achter de branden zitten. Ze zouden het vuur hebben aangestoken om de grond voor bouwdoeleinden te kunnen verkopen.

Schade
Andere bosbranden richtten zware schade aan in het midden van Griekenland. Na een hittegolf van anderhalve week met temperaturen rond de 45 graden, braken donderdag in het hele land rond de 130 bosbranden uit.
< Vorige   Volgende >