Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Nederlandse militair gedood PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 15 juni 2007
Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan is de Nederlandse militair Timo Smeehuijzen (20) gesneuveld. Daarnaast zijn er drie militairen gewond geraakt.Dat gebeurde door een autobom in het centrum van Tarin Kowt, dichtbij de Nederlandse basis. Ook vijf Afghaanse kinderen vonden de dood en dertien Afghanen raakten gewond.

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Hij sprak van een 'laffe aanslag'.

Niet alle families van de betrokken militairen waren bij het bekend worden van het nieuws ingelicht. Berlijn betreurt dat zeer. Dit keer is afgeweken van de standaardprocedure om het nieuws pas te brengen als de familie is ingelicht. Berichtgeving van de internationale media dwong ons hiervan af te wijken, aldus Berlijn.

De omgekomen militair is een soldaat eerste klasse van het 42e bataljon Limburgse jagers. Over de identiteit van de gewonde militairen is niets bekendgemaakt. Hun toestand is volgens Berlijn inmiddels stabiel. Het is de derde keer dat met een autobom een aanslag op Nederlandse militairen werd gepleegd. De eerste keer waren er vijf gewonden; de tweede keer raakte niemand gewond.

Van Middelkoop 'diep geraakt'
Minister Eimert van Middelkoop van Defensie is 'diep geraakt' door de gebeurtenis, zei hij. Hij heeft direct het kabinet op de hoogte gesteld toen hij halverwege de ochtend werd geïnformeerd over de aanslag. "Het kabinet reageerde geschokt'', zei de minister. Hij sprak zijn oprechte deelneming aan de nabestaanden en de familie uit.

Deze 'laffe aanslag' geeft volgens hem aan met welke tegenstander ISAF te maken heeft in Afghanistan. "Ze zijn er op uit om veel slachtoffers te maken.'' Toch doet de aanslag volgens hem niets af aan de vastberadenheid om de Afghaanse bevolking te helpen. "De Afghaanse bevolking kon en kan rekenen op onze steun'', aldus de minister.
< Vorige   Volgende >