Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Overstromingen Jakarta PDF Afdrukken E-mail
maandag 05 februari 2007
De overstromingen die grote delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta onder water hebben gezet lijken voorlopig nog niet ten einde. Meteorologen voorspellen dat het nog zeker een week hard blijft regenen. De situatie in de stad zal daardoor waarschijnlijk nog slechter worden.

Als gevolg van hevige regenval heeft ongeveer 75 procent van de stad te kampen met wateroverlast, zo meldden de autoriteiten maandag. Het dodental als gevolg van de overstromingen is inmiddels gestegen tot 29. De vrees bestaat dat het aantal slachtoffers verder zal stijgen. Bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn tot dusver geen meldingen binnengekomen van Nederlandse slachtoffers.

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) liet weten dat de Indonesische regering nog niet om internationale hulp heeft gevraagd, ook niet aan Nederland. "Maar het spreekt voor zich dat als er een hulpvraag komt Nederland zal doen wat mogelijk is. Financieel, materieel, dan wel met technische ondersteuning'', aldus Van Ardenne.

Ziektes
De grootste zorg van het crisiscentrum van de Indonesische regering is de uitbraak van ziektes. De bevolking is gewaarschuwd niet van het verontreinigde water te drinken. De Indonesische minister van Gezondheid, Siti Fadillah Supari, zei dat de medische hulpdiensten zijn voorbereid op uitbraken van onder meer cholera en mazelen. Sinds het begin van de overstromingen eind vorige week zijn ongeveer 50.000 mensen behandeld voor diarree en andere ziekten.

Circa 340.000 mensen zijn dakloos geworden in de ruim 9 miljoen inwoners tellende stad. Het openbare leven in Jakarta is deels tot stilstand gekomen. Het water staat in sommige delen van de stad vier meter hoog. Een aantal wegen door Jakarta is afgesloten. De meeste scholen bleven maandag dicht.

Evacueren
De overheid heeft 13.000 politieagenten en 4000 militairen ingezet om de slachtoffers van de overstroming te bereiken, te evacueren en hulp uit te delen. Op de Indonesische televisie waren beelden te zien van ondergelopen huizen en mensen die van het dak of de tweede verdieping van hun woning werden gehaald.

Ongeveer 500.00 mensen in Jakarta moeten het zonder drinkwater stellen. Daarom zijn de hulpdiensten maandag begonnen met het uitdelen van drinkwater. Door de overstromingen zijn ook telefooncentrales beschadigd, waardoor het telefoonverkeer is verstoord.

Alert
Hoewel de lucht boven Jakarta maandag opklaarde, voorspellen meteorologen dat het nog een week lang hard blijft regenen. "We verwachten van de inwoners dat ze alert blijven, want het water kan weer stijgen, en dat kan heel snel gaan'', zei maandag Sihar Simanjuntak, een functionaris die toezicht houdt op de waterwegen in de stad.

Overstromingen tijdens het regenseizoen zijn een regelmatig terugkerend verschijnsel in Jakarta. Het water komt uit de rivieren die kriskras door de stad lopen. De laatste keer dat de stad ernstig werd getroffen was in 2002. Toen vonden 21 mensen de dood en kwamen grote delen van de stad onder water te staan. Deze keer is de situatie nog ernstiger.

Winkelcentra
De Indonesische minister van Milieu, Rachmat Witular, stelde de projectontwikkelaars en stadsplanners verantwoordelijk voor de ernst van de overstromingen. ,,Er zijn te veel grote winkelcentra in de stad'', aldus Witular. Veel wijken liggen laag en dichtbij de rivieren, en het kanalensysteem dat voor afwatering moet zorgen, is slecht. Anderen wijzen op de ontbossing in het binnenland, waardoor bij zware regen veel meer water in de rivieren terecht komt.
< Vorige   Volgende >