Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Scherpe controle ophokplicht PDF Afdrukken E-mail
zondag 04 februari 2007
De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft zondag twintig controleurs ingezet om na te gaan of pluimveehouders zich houden aan de ophokplicht. Dat heeft een AID-woordvoerder gezegd.

De maatregel werd zaterdag afgekondigd naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep op een kalkoenfarm in Suffolk, in het oosten van Engeland. Het gaat om het voor mensen levensgevaarlijke virus H5N1.

De ophokplicht ofwel afschermplicht houdt in dat pluimveehouders hun vogels in afgeschermde hokken moeten houden. Ingeënte dieren mogen buiten blijven, maar moeten wel onder een afdak worden gevoerd.

De controleurs richten zich eerst op professionele pluimveehouders. Daarbij gaat om bedrijven met 'een vrije uitloop', zoals bijvoorbeeld scharrelkippen die hebben.

Dwangsom
Pluimveehouders in overtreding krijgen een dwangsom van 1000 euro per dag aangezegd. Ze hebben dan nog drie de tijd om hun pluimvee binnen te halen. Is het na die termijn nog niet geregeld, dan moeten ze betalen.

De AID verwacht geen overtredingen tegen te komen. "De ervaring leert dat professionele pluimveehouders zich houden aan de ophokplicht", aldus de woordvoerder.

De laatste keer dat in Nederland de ophokplicht van kracht was in de periode september-november vorig jaar. Toen zijn er geen overtredingen geconstateerd bij professionele bedrijven, aldus de woordvoerder. De Nederlandse pluimveehouderij concentreert zich in de Gelderse Vallei, in Noord-Brabant en Limburg.

Hobbypluimvee
De hobbypluimveehouders zijn over een paar dagen aan de beurt. Voor hen geldt een dwangsom van 100 euro per dag. Tijdens de vorige ophokplichtperiode is een aantal hobbyisten beboet.
< Vorige   Volgende >