Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Vogelgriep in Engeland PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 03 februari 2007
In Suffolk, in het oosten van Engeland, is vogelgriep geconstateerd op een kalkoenenbedrijf. Het gaat om de dodelijke variant H5N1. Al 2500 kalkoenen zijn omgekomen.

De afgelopen twee weken werd al tweemaal vogelgriep geconstateerd in Hongarije. Dat waren de eerste gevallen van de griep in Europa sinds vorig jaar augustus.

De Britse autoriteiten benadrukten dat de uitbraak zoals het zich laat aanzien is beperkt tot het pluimveebedrijf in Suffolk. Vermoedelijk is de ziekte overgebracht door een wilde vogel. Omdat de besmette dieren nog maar twee weken oud zijn, is de kans erg klein dat het virus zich heeft verspreid naar andere pluimveebedrijven in de regio, stelde een woordvoerder.

De Britten hebben onmiddellijk de eerder in EU-verband afgesproken maatregelen genomen. Zo is er een afgesloten zone van drie kilometer rond het bedrijf met 159.000 kalkoenen en is er een toezichtszone van tien kilometer rond het bedrijf. Alle het overige pluimvee op het bedrijf wordt afgemaakt.

De woordvoerster liet weten dat het risico op verspreiding van de ziekte naar mensen 'verwaarloosbaar' is en er geen reden is tot paniek. Het aangetroffen H5N1-virus is van dezelfde stam als die in Azië, waar mensen zijn overleden aan het virus, aldus de regering. Het virus in Hongarije is ook van deze stam.

In landen als Indonesië, Vietnam en Thailand zijn sinds 2003 ten minste 164 mensen om het leven gekomen. Wereldwijd zijn meer dan tweehonderd miljoen vogels aan de vogelgriep overleden of uit voorzorg afgemaakt.

Spoedoverleg ministerie

Het ministerie van Landbouw heeft een zogenoemde afschermplicht verordonneerd in reactie op het geval van vogelgriep dat in Groot-Brittannië is geconstateerd. Dat betekent dat pluimveehouders en particulieren hun kippen, kalkoenen en andere vogels in afgeschermde hokken moeten houden.

De maatregel geldt vanaf 18.00 uur. In ieder geval worden alle transportwagens die pluimvee of broedeieren uit Engeland vervoeren, dubbel gereinigd. Zo'n maatregel is standaard.

Ophokken
Ook de productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) heeft pluimveehouders en particulieren opgeroepen hun kippen, kalkoenen en vogels 'zo spoedig mogelijk' op te hokken. "Het is een hele tijd relatief rustig geweest, maar nu moeten we voorzorgsmaatregelen nemen'', aldus woordvoerder Dé van de Riet.

De organisatie wordt sinds de bekendwording van het nieuws over de uitbraak in het Oost-Engelse Suffolk veel gebeld door het bedrijfsleven met bezorgde vragen over de ziekte, aldus de zegsman.
< Vorige   Volgende >