Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Treinverkeer gestaakt PDF Afdrukken E-mail
donderdag 18 januari 2007
Het treinverkeer is donderdagavond volledig stilgelegd in het hele land wegens de storm. Dat heeft ProRail bekendgemaakt. Het is volgens ProRail de eerste keer sinds 1990 dat een dergelijke maatregel is genomen. "Het is onverantwoord om nog treinen te laten rijden door alle beschadigingen aan bovenleidingen", zei een woordvoerster van de spoorbeheerder donderdagavond.

Onduidelijkheid
De schade aan het spoor is een stuk zwaarder in vergelijking met 1990, omdat de storm nu veel langer boven Nederland blijft hangen. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat er weer treinverkeer mogelijk is. Op allerlei plekken in het land ligt rommel op het spoor of zijn delen van de bovenleiding beschadigd.

Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat er weer treinverkeer mogelijk is. Door de hevige wind kunnen herstel- en opruimwerkzaamheden vooralsnog niet worden uitgevoerd.

Windkracht
Aannemers die de bovenleidingen moeten repareren, kunnen pas aan de slag als de windkracht zakt tot 5 of minder. Als er meer wind staat, is het niet veilig genoeg om reparatietreinen met hefplatformen in te zetten.

Het treinverkeer ondervindt de hele dag al hinder van het onstuimige weer. Eerder deze middag liet ProRail al weten dat er slechts een beperkte dienstregeling gold.

Gewond
Bij Belfeld, in de buurt van Venlo, raakte donderdag een treinmachinist lichtgewond toen zijn trein tegen een op het spoor gevallen boom reed. De brandweer heeft de passagiers uit de trein gehaald. Die worden nu met bussen vervoerd.

Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis vangt in de Jaarbeurs in Utrecht en in Woerden reizigers op die op de stations zijn gestrand. Volgens de woordvoerster is het Rode Kruis door de gemeentes gevraagd dit te doen. In Utrecht zijn donderdag rond 17.30 uur ruim duizend mensen aanwezig. In Woerden stromen de gestrande reizigers ook toe. Daar is plaats voor ongeveer zeshonderd mensen.

Chaotische toestanden op de stations vooralsnog uitgebleven ondanks de massale uitval van treinen. Dat meldde een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten donderdagavond. "Gezien de omstandigheden was en is het rustig op de stations."

Nijmegen
De gemeente Nijmegen en Geldermalsen hebben ook opvangcentra ingericht voor gestrande reizigers. In Nijmegen kunnen ruim driehonderd mensen niet meer naar huis. In Geldermalsen hebben ongeveer tweehonderd reizigers geen enkele aansluiting meer, aldus een woordvoerder van het regionaal rampenteam Gelderland-Zuid.

Nijmegen heeft wijkcentrum Titus Brandsma ingericht. Vanaf tien uur gaan bussen de gestrande reizigers naar het wijkcentrum brengen. De mensen kunnen daar ook overnachten. In Geldermalsen is scholengemeenschap De Lingeborgh ingericht voor noodopvang. Ook daar kunnen mensen eventueel blijven slapen.

In beide opvangcentra is voor eten en drinken gezorgd. De gestrande reizigers hebben vele uren op de stations moeten doorbrengen.

Duitsland
De spoorwegen in Duitsland hebben vanwege de storm het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Tienduizenden reizigers zijn gestrand. Alle treinen worden stations binnengereden en moeten daar blijven. "Dat hebben we nog nooit gehad in Duitsland", aldus de baas van de Duitse spoorwegen Hartmut Mehdorn op donderdag.
< Vorige   Volgende >