Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Risicokaarten onvolledig PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 07 november 2006
De website Risicokaart.nl van de overheid geeft incomplete informatie, is te traag en staat vol met disclaimers. Dat is samengevat de kritiek die Burger@overheid heeft op de website van de overheid. Het onafhankelijke forum dat de digitale overheid van advies voorziet, is niet te spreken over Risicokaart.nl. Deze site werd vorig jaar geïntroduceerd om burgers te informeren over mogelijke risico's in hun leefomgeving.

Risicokaart.nl toont de risico's voor een natuurbrand, tunnelongeval en luchtvaartongeval en de risico's door aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.
Volgens Burger@overheid sluit de informatie van de diverse provincies niet op elkaar aan. "Op de Brabantse kaart vind je bijvoorbeeld niets over de risico's van de kerncentrales in Zeeland en direct over de grens in België", aldus het platform. De provincie Zeeland geeft wel informatie over de kerncentrale in België.

Ook geeft de gemeente Zoetermeer andere informatie over vuurwerkopslag dan op de kaart van Zuid-Holland. "De vraag is nu wie je als burger kan vertrouwen", vraagt Burger@overheid zich af.
Klik Hier!

Bovendien is de site erg traag en durft geen enkele provincie de verantwoordelijkheid voor de waarschuwingen op zich te nemen. Elke provincie meldt dat er aan de informatie geen rechten ontleend kunnen worden. "De disclaimer-cultuur past niet bij een transparante overheid en moet onmiddellijk worden afgeschaft", vindt Burger@overheid.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken dwong provincies vorig jaar nog om zogeheten effectcirkels, die aangeven hoever een ramp zich rond een object kan uitstrekken, te verwijderen. Deze informatie zou door terroristen misbruikt kunnen worden.

Burger@overheid heeft per brief bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) aangedrongen op maatregelen om risicokaart.nl te verbeteren. 
Volgende >