Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
F-16 verongelukt PDF Afdrukken E-mail
donderdag 21 september 2006
Op de vliegbasis Volkel is donderdagmiddag een F-16 gevechtsvliegtuig na een doorstart verongelukt. De twee vliegers konden tijdig gebruikmaken van hun schietstoel en bleven ongedeerd. De luchtmacht heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld naar de toedracht.

Het is de derde keer in korte tijd dat een Nederlandse F-16 is neergestort. Eind augustus verloor de piloot van een F-16 in het zuiden van Afghanistan het leven toen zijn toestel door nog onbekende oorzaak verongelukte in het hooggebergte. In juli stortte een F-16 neer in de Waddenzee bij Vlieland. De piloot werd later door een helikopter uit zee opgepikt.

Bij de luchtmacht bestaat het vermoeden dat de oorzaak van het neerstorten van het toestel in de Waddenzee te maken heeft met een technisch mankement aan de motor. Over de oorzaak van het verongelukken van de andere twee toestellen tast de luchtmacht nog in het duister, aldus een woordvoerder.

Geen gevolgen

Het verlies van de drie toestellen in zo'n korte tijd heeft geen gevolgen voor de inzet van F-16's in Afghanistan ter ondersteuning van de Nederlandse en geallieerde troepen in het zuiden van het land.

Nederland had ooit 213 van deze gevechtsvliegtuigen. Daarvan zijn er, na het verlies van de drie verongelukte toestellen, nog 105 in gebruik. De andere toestellen zijn verkocht aan Chili en Jordanië, gebruikt als opleidingsmateriaal, ontmanteld of als museumstuk gebruikt.
< Vorige   Volgende >