Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Doden door vliegtuigbrand PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 01 september 2006
Een ongeluk met een Iraans vliegtuig heeft vrijdag zeker 29 mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaart laten weten. Een politiewoordvoerder sprak eerder tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN van vijftig slachtoffers.

De Toepolev-154 kreeg volgens de eerste berichten bij de landing in de noordoostelijke stad Mashad een klapband. Daardoor verloor de piloot de macht over het toestel van Sovjetmakelij, dat vervolgens van de baan gleed en in brand vloog. Het vliegtuig van de maatschappij Iran Tours was met 147 inzittenden onderweg van de zuidelijke havenstad Bandar Abbas naar Mashad.

Voormalige Sovjet-Unie
De Iraanse luchtvloot verkeert grotendeels in slechte staat. Dat komt deels doordat maatschappijen met oude en slecht onderhouden toestellen vliegen, maar ook door de Amerikaanse boycot van de islamitische republiek. Daardoor kan het geen moderne Airbus- en Boeing-toestellen kopen en blijft het steeds meer aangewezen op vliegtuigen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Het is het tweede incident met een klapband in twee dagen tijd. Donderdag kwamen de 113 inzittenden van een Boeing-737 van US Airways er met de schrik vanaf toen twee wielen van het toestel bij de landing in Miami brand vatten. Passagiers en bemanning konden het vliegtuig via glijbanen verlaten.

Vorige week verongelukte boven Oekraïne een Toepolev-154 van een Russische maatschappij. Daardoor kwamen alle 170 inzittenden, onder wie een Nederlands meisje, om het leven.
< Vorige   Volgende >