Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
toestel teruggekeerd naar Schiphol PDF Afdrukken E-mail
woensdag 23 augustus 2006
Een passagiersvliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines is aan het eind van de ochtend onder begeleiding van twee F16's teruggekeerd naar Schiphol. Dat gebeurde op verzoek van de piloot, die aangaf om redenen van veiligheid terug naar de Nederlandse luchthaven te willen vliegen.

De piloot nam boven Duitsland contact op met de luchtverkeersleiding met het verzoek terug te mogen keren naar Schiphol. De marechaussee op Schiphol heeft twaalf passagiers aangehouden. Dat is gebeurd op aanwijzing van de bemanning van het toestel. De twaalf zijn in verzekering gesteld.

Begeleid door F16's
In het Nederlands luchtruim is het vliegtuig begeleid door de F16's. Op de terugweg naar Schiphol heeft het toestel boven het IJsselmeer kerosine geloosd, om het goede landingsgewicht te krijgen, aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding. Aan boord van vlucht 42, een DC10, bevonden zich 149 passagiers.

Het toestel staat nu tussen de taxibanen en de E-pier geparkeerd. Er is op dit moment geen activiteit in de nabije omgeving te zien. Het toestel was op weg naar Mumbai in India. De reizigers worden ondergebracht in hotels in de omgeving van Schiphol. Northwest hoopt de vlucht donderdag wel te kunnen uitvoeren.

Personen van boord
De gearresteerde personen worden nog ondervraagd. Volgens ooggetuigen zouden ze behoren tot een groep mannen met 'moslimuiterlijk', wellicht afkomstig uit het zuidoosten van Azie. De verhalen van de gezagsvoerder, de overige bemanningsleden en andere passagiers zijn inmiddels bij de marechaussee bekend.

De marechaussee heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geïnformeerd. Voor de NCTb is de situatie op dit moment geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, aldus de woordvoerder van de terreurcoördinator. De beveiliging van luchthavens wereldwijd is de laatste tijd aangescherpt. Dat is gebeurd, nadat de Britse politie had voorkomen dat enkele vliegtuigen boven de Atlantische Oceaan werden opgeblazen.

Luchtmachteenheid
De twee F-16's kwamen van de vliegbasis Leeuwarden. De F-16's behoren tot de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA), de luchtmachteenheid die dag en nacht paraat is voor de bescherming van het luchtruim. De vliegbasis kan na een oproep binnen enkele minuten een aantal F-16's in de lucht brengen.

Dat gebeurt na een oproep die in jargon scramble wordt genoemd. Die kan volgens de luchtmacht worden gegeven als een vliegtuig met onbekende identiteit op de radars wordt gesignaleerd. Wat in dit geval de aanleiding was om in te grijpen, wilde een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht niet zeggen.
< Vorige   Volgende >