Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Bosbrand bedreigt monumentale stad PDF Afdrukken E-mail
maandag 22 augustus 2005

LISSABON - De voortdurende bosbranden in Portugal hebben maandag 22 augustus 2005 de buitenwijken van de monumentale universiteitsstad Coimbra bereikt. Een tiental huizen in de voorstad Ceira is volgens de autoriteiten al in vlammen opgegaan. De stad is in dikke rookwolken gehuld.

Tientallen mensen zijn in de nacht van zondag op maandag geëvacueerd. Er zijn geen berichten over gewonden. Coimbra is na Lissabon en Porto de derde stad van Portugal. De stad staat vooral bekend om haar uit de 13e eeuw stammende universiteit, die tot de oudste van Europa behoort.

In totaal woeden dertig bosbranden in Portugal, de meeste in het noorden en midden van het land. Duizenden brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen. Zij krijgen daarbij vanaf maandag hulp uit andere EU-landen. Nederland stuurt twee blushelikopters.

Portugal kampt met de ergste droogte sinds 1945. Op veel plaatsen geldt een beperking van het gebruik van water. Bosbranden bedreigen zestien van de achttien provincies. Volgens onofficiële schattingen is dit jaar al 200.000 hectare bosgebied door brand verwoest.

In de Spaanse provincie Galicië, ten noorden van Portugal, woeden ook twintig bosbranden. In Spanje zijn in dit uitzonderlijk droge jaar al 19.372 branden geteld, waarvan 22 grote. Tot dusver ging 107.000 hectare in vlammen op. Dit jaar wordt mogelijk erger dan het 'recordjaar' 2003 toen er in Spanje 125.000 hectare verloren ging.

bosbrand


< Vorige   Volgende >