Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Ook blauwtongziekte in BelgiŽ PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 19 augustus 2006
Op elf boerderijen in de Belgische provincie Luik en in de Voerstreek is ook blauwtong vastgesteld bij schapen en runderen. Dat heeft het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zaterdag meegedeeld. Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van twintig kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers.

Verder is er een zone van vijftig kilometer rondom de betrokken bedrijven, van waaruit geen dieren naar bedrijven buiten dat gebied mogen worden gebracht. België heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd, zoals dat donderdag wel meteen gebeurde in Nederland.

Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten van de Europese Unie vergaderen. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot 50 of zelfs 100 kilometer. Binnen die zones zou ook vaccinatie tegen de ziekte plaats kunnen vinden.

Afgelopen week werd bij drie bedrijven in Limburg de blauwtongziekte vastgesteld. Het gaat om één bedrijf in Kerkrade en twee in Nuth. Het ministerie van Landbouw vermoedt dat de ziekte vrijwel zeker ook op andere bedrijven is uitgebroken. Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt.

< Vorige   Volgende >