Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Ruiming van 25.000 kippen PDF Afdrukken E-mail
woensdag 02 augustus 2006
Een ruimploeg is woensdagochtend rond half drie begonnen met het ruimen van de 25.000 kippen van het pluimveebedrijf in Voorthuizen waar mogelijk een milde variant van vogelgriep rondwaart. De kippen worden vergast en vervolgens zo snel mogelijk afgevoerd. De ruiming van de 25.000 kippen wordt woensdagmorgen afgerond,  Daarna moet de schuur nog volledig worden ontsmet.

De woordvoerster van het ministerie van Landbouw liet dinsdagavond weten dat de dieren op een door de Dierenbescherming gewenste wijze zullen worden vergast: "Er wordt een gasslang naar het centrum van de schuur gebracht en van daaruit komen er aftakkingen naar andere plekken. Het gas wordt zo gelijkmatig verspreid."

Dinsdag werd bekend dat een bedrijf in Voorthuizen mogelijk is getroffen door een vogelgriepvirus. De milde variant van het vogelgriepvirus bezorgt inspectiediensten, dierenartsen en pluimveehouders deze dagen handenvol werk in Voorthuizen en omgeving.

Veiligheidszone
Uit voorzorg werd besloten om de 25.000 kippen op het bedrijf te ruimen en een veiligheidszone met een diameter van zes kilometer in te stellen. Binnen de zone gelden strenge regels. Zo is transport van dieren, dierproducten en mest van en naar de ongeveer 130 pluimveebedrijven in het gebied niet toegestaan.

De Algemene Inspectiedienst zet 24 uur per dag controleurs in. In totaal gaat het om elf teams van twee personen, die boetes kunnen uitschrijven aan personen die zich niet aan de regels houden. In het gebied zijn borden geplaatst met informatie over de getroffen maatregelen.

Tegelijkertijd trekken inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit samen met dierenartsen van boerderij naar boerderij om controles uit te voeren. Normaal gesproken gebeurt dat minimaal een keer per jaar. Na de vondst van het verdachte geval in Voorthuizen heeft het ministerie van Landbouw besloten dat alle bedrijven in de nabije omgeving moeten worden geïnspecteerd op aanwezigheid van een griepvirus.

De eigenaren van de pluimveehouderijen in het gebied wachten in spanning op de eerste resultaten van de controles. Die worden vrijdag verwacht. "We hopen dat het meevalt, maar kunnen niets doen dan afwachten", aldus een woordvoerder van LTO Nederland.
< Vorige   Volgende >