Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Legionella-uitbraak Amsterdam PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 11 juli 2006
Vier nieuwe gevallen van mensen die zijn besmet met de legionellabacterie zijn dinsdag ontdekt. Er zijn nu 23 patiënten, maakte de GGD in Amsterdam bekend. Vier patiënten wonen buiten Amsterdam, maar zijn wel in de hoofdstad werkzaam. Negentien mensen wonen verspreid in Amsterdam. Eén patiënt is afgelopen weekeinde overleden als gevolg van de ziekte.

De GGD heeft nog altijd geen bron gevonden voor de legionella-uitbraak. Wel is de geneeskundige dienst er achter gekomen dat het merendeel in het oostelijk deel van het centrum woont. Ook de vier patiënten van buiten Amsterdam bleken hier te werken.

Fonteinen en koeltorens

Inmiddels zijn er enkele tientallen monsters genomen van risicovolle installaties, zoals fonteinen en koeltorens. In afwachting van de laboratoriumuitslagen zijn enkele installaties uit voorzorg gesloten. De GGD verwacht de uitslagen van het laboratoriumonderzoek niet voor het einde van de week.

De eerste mensen met de zogeheten legionella pneumonie (veteranenziekte) meldden zich donderdagmiddag. Maandag hadden zeventien mensen met de ziekte aangeklopt bij de GGD en sprak de gezondheidsdienst van een ,,ongewoon hoog aantal patiënten''.

De infectie wordt overgebracht door het inademen van zeer kleine druppeltjes water (nevel), waarin de bacterie zich bevindt. Iemand kan besmet water binnenkrijgen door fonteinen, douches of koeltorens die op gebouwen staan. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk.
< Vorige   Volgende >