Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Ruim 100 doden door vogelgriep PDF Afdrukken E-mail
woensdag 22 maart 2006
Het aantal bevestigde doden door de vogelgriep heeft sinds dinsdag de grens van honderd personen overschreden. Sinds het opkomen van het gevreesde H5N1-virus eind 2003 zijn officieel nu 103 mensen in de wereld aan een besmetting overleden. Dat heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO meegedeeld.

Alle slachtoffers raakten besmet door direct contact met besmette dieren. De vrees is dat het virus uiteindelijk zal muteren waardoor ook besmettingen van mens op mens mogelijk gaan worden. Dat zou kunnen uitmonden in een wereldomspannende epidemie, een pandemie, met in potentie miljoenen dodelijke slachtoffers.

In Azerbeidzjan zijn de afgelopen weken vijf mensen gestorven aan de vogelgriep, zo berichtte de WHO ook. De VN-instelling meldde verder dat in de voormalige Sovjet-republiek nog twee mensen besmet zijn met het H5N1-virus. Een van hen is inmiddels hersteld, maar de ander ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De Palestijnse Autoriteit
De Palestijnse Autoriteit heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in de hoop te voorkomen dat de vogelgriep zich naar het gebied uitbreidt. In Israël werd het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1 vorige week al geconstateerd.

Vertrekkend premier Ahmed Qurei zei na een kabinetsvergadering dat de in financiële nood verkerende Autoriteit al zijn middelen zou inzetten om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar de Palestijnse gebieden.

Pakistan
Ook Pakistan is getroffen door vogelgriep van het voor mensen gevaarlijke type H5N1. Het eerste geval deed zich voor onder kippen op twee boerderijen in het noordwesten van het land, aldus het ministerie van Landbouw dinsdag. De tests zijn bevestigd door het speciale vogelgrieplaboratorium in Engeland.

Vietnam telt met 42 de meeste 'vogelgriepdoden'. Daarna volgen Indonesië (22), Thailand (14), China (10), Azerbeidzjan (5), Cambodja (4), Turkije (4) en Irak (2)
< Vorige   Volgende >