Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Opnieuw open tbc in Harlingen PDF Afdrukken E-mail
donderdag 16 maart 2006
Een 45-jarige man uit Harlingen met open tuberculose heeft 31 plaatsgenoten besmet. In december besmette een 43-jarige vrouw uit de Friese stad ook al dertien mensen.
De open tbc bij de man werd in februari ontdekt. Ongeveer honderd vrienden, familieleden en collega's zijn vervolgens onderzocht. Naast de 31 besmettingen kunnen er nog meer aan het licht komen.

De ziekte kan namelijk pas twee maanden na besmetting worden vastgesteld. De 31 mensen krijgen medicijnen om te voorkomen dat ze daadwerkelijk tbc ontwikkelen.

De tbc-ontwikkeling bij de 43-jarige vrouw uit Harlingen vindt zijn oorsprong bij een Engelse lasser die in 1992 in de Friese havenstad woonde.

Hij kwam veel in cafés en zorgde in 1993 voor een tbc-explosie, ofwel meer dan twintig besmettingen. Sindsdien is nog viermaal bij grote groepen mensen in het Friese uitgaanscircuit tbc uitgebroken.

< Vorige   Volgende >