Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Nog meer katten met vogelgriep PDF Afdrukken E-mail
maandag 06 maart 2006
Bij katten in de Zuid-Oostenrijkse provincie Stiermarken is het ook voor mensen dodelijke virus H5N1 aangetroffen. Het virus dat vogelgriep veroorzaakt is aangetroffen bij verscheidene beestjes, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw en Volksgezondheid van de provincie. Nadere details worden later op maandag bekendgemaakt.

Er zijn 'twee of drie' positieve resultaten op tests bij katten gevonden. De katten leven nog, aldus het ministerie volgens het Oostenrijkse persbureau APA. Het departement gaat er vanuit dat de dieren in aanraking zijn gekomen met besmette vogels. Mensen zouden vooralsnog veilig zijn, zegt de voorzitter van de Oostenrijkse Federale Veterinaire Kamer. "Het overbrengen van het virus van kat op mens heeft nog nergens plaatsgehad."

Den besmette katten leven in een dierenasiel in Graz. Daar werd eind februari H5N1 vastgesteld bij een aantal kippen. De dieren zijn waarschijnlijk besmet door een aantal geïnfecteerde wilde zwanen die naar het asiel waren gebracht en in dezelfde kooi als de kippen zaten. Alle dieren in de kooi zijn afgemaakt.

Frankrijk
In het Franse Ain en drie omliggende departementen moeten katten binnen blijven en dienen honden buiten aan de lijn te worden gehouden.

De Franse dierenbescherming meldt dat een paar duizend eigenaren van katten inmiddels hebben laten weten af te willen van hun huisdier. Vorige week werd op het Duitse eiland Rügen een kat gevonden die was gestorven aan H5N1, ook daar werden katten massaal gedumpt door hun baasjes.

In Frankrijk, waar de vogelgriep voor het eerst op 18 februari werd ontdekt, is ondertussen ook weer een nieuw geval van vogelgriep opgedoken. Dit maal werd het H5N1-virus bij een wilde zwaan in de buurt van de Zuid-Franse stad Marseille aangetroffen. Dit meldde het ministerie van Landbouw zondag.

Het dier werd gevonden vlakbij het Berre-meer dat naast de luchthaven van Marseille ligt. Met de laatste besmetting komt het aantal Franse besmettingen boven de dertig. Alle eerdere gevallen werden ontdekt in het departement Ain.

Polen
En ook de Poolse staatstelevisie heeft maandag bekend gemaakt dat er gevallen van vogelgriep zijn geconstateerd. Het is voor het eerst dat het dodelijke virus opduikt in Polen. Het Poolse veterinair instituut trof het voor mensen gevaarlijke virus H5N1 aan in de kadavers van twee wilde dode zwanen die vrijdag in het noorden van het land waren gevonden.

De vrees voor een vogelgriep uitbraak begon toen vrijdag een dode zwaan was aangetroffen bij de Oder rivier, aan de grens van Polen en Duitsland. In Duitsland werd al in februari de eerste vogelgriep zaak aangetroffen.

Het H5N1-virus heeft sinds 2003 al meer dan 90 mensenlevens gekost, waarvan de meeste in oost Azie.

Duitsland
Jagers moeten worden ingezet in Duitsland om loslopende wilde katten af te schieten. De dieren zouden anders mogelijkerwijs het H5N1-virus dat vogelgriep veroorzaakt, kunnen verspreiden. Dat bepleitte het Nedersaksische verbond van pluimveehouders maandag in de krant Die Welt.

"Het valt niet te verantwoorden dat katten tot op dit moment zich vrijelijk in de natuur kunnen bewegen", aldus de voorzitter van het verbond. Afgelopen week troffen onderzoekers op het Duitse eiland Rügen voor het eerst bij een kat het virus aan dat vogelgriep veroorzaakt. Maandag vonden de autoriteiten in het Oostenrijkse Stiermarken ook H5N1 bij katten.
< Vorige   Volgende >