Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Vogelgriep H5N1 ook in Frankrijk PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 25 februari 2006
Op een boerderij in Frankrijk zijn voor het eerst besmettingsgevallen aangetroffen met het potentieel voor mensen dodelijk H5N1-virus. Dat maakte het Franse ministerie van Landbouw in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.
Het is de eerste keer dat er binnen de Europese Unie besmettingsgevallen zijn geconstateerd bij pluimvee op een veehouderij. Eerder werd er al onder meer vastgesteld dat wilde eenden in Frankrijk besmet waren met het virus dat vogelgriep kan veroorzaken.

Het H5N1 werd ontdekt op een kalkoenfokkerij in de regio Ain ten noordoosten van Lyon. Alle 11.000 dieren zijn inmiddels geruimd en vernietigd. Het boerenbedrijf bij de plaats Joyeux wordt gedesinfecteerd, aldus het ministerie. De brandhaard ligt vlakbij een plek waar eerder de besmette wilde eenden werden aangetroffen.

Het getroffen departement herbergt een grote pluimveesector, onder meer befaamd om de Bresse-kippen.

Maatregelen Nederland
Vrachtwagens, die pluimvee of broedeieren naar Frankrijk hebben vervoerd, moeten bij terugkomst in Nederland extra gereinigd en ontsmet worden. Die extra maatregel is nodig, omdat op een kalkoenfokkerij in Frankrijk het vogelgriepvirus H5N1 is vastgesteld.

Volgens woordvoerder B. Bruggink van het ministerie van Landbouw gaat het om een standaardmaatregel, die geldt wanneer sprake is van besmetting met vogelgriep in een lidstaat van de Europese Unie. In de praktijk betekent dat dat de trucks in Frankrijk en in Nederland gereinigd en ontsmet worden. De extra schoonmaakbeurt moet voorkomen dat de vrachtwagens het gevaarlijke virus overbrengen naar de Nederlandse pluimveebedrijven. Voor de handel in pluimveeproducten met Frankrijk heeft de uitbraak nog geen consequenties, zei de woordvoerder zaterdag.

Frankrijk, zelf de grootste exporteur van pluimveeproducten in Europa, is voor de Nederlandse sector een kleine klant. Jaarlijks gaat ruim vier procent van het geëxporteerde pluimveevlees en ongeveer één procent van de eieren naar Franse afnemers, blijkt uit cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (2004).
< Vorige   Volgende >