Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
12 internetoplichters opgepakt PDF Afdrukken E-mail
woensdag 22 februari 2006
De Amsterdamse politie heeft dinsdag in samenwerking met de FBI twaalf mensen aangehouden die betrokken zouden zijn grootschalige internetfraude.
De oplichters worden verdacht van zogenaamde Nigeriaanse fraude (ook wel 419 scam genoemd). Criminelen lokken daarbij internetters met beloften over miljoenen dollars die ze zouden kunnen verdienen. Mensen die op dergelijke 'lucratieve' voorstellen ingaan, komen echter van een koude kermis thuis omdat de oplichters nooit geld uitbetalen.
In Amsterdam werden dinsdag invallen in zeven woningen verricht, in Zaandam werd één woning doorzocht. Daarbij is ongeveer 25.000 euro aan contant geld, computerapparatuur en valse of vervalste reisdocumenten in beslag genomen.

Omdat vier van de twaalf verdachten uit de Verenigde Staten afkomstig zijn, waren bij de arrestaties ook Amerikaanse rechercheurs aanwezig. Deze verdachten zullen in de VS worden vervolgd en berecht, aldus de Amsterdamse politie.

Vermoedelijk was de bende vooral actief in de Verenigde Staten. Tot nu toe kan aangetoond worden dat de oplichters voor twee miljoen dollar aan schade hebben aangericht. Vermoed wordt dat dit bedrag nog veel hoger is.

De Amsterdamse politie doet met de Amerikaanse opsporingsdiensten sinds september vorig jaar onderzoek naar de internetoplichters.
< Vorige   Volgende >