Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Deense ambassade in brand PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 04 februari 2006
In de Syrische hoofdstad Damascus hebben zaterdag honderden woedende demonstranten die protesteerden tegen de spotprenten van de profeet Mohammed, de ambassade van Denemarken bestormd en het gebouw in brand gestoken. Ook de de Noorse ambassade werd in brand gestoken. De Deense en Noorse regering heeft zaterdag haar staatsburgers in Syrië opgeroepen dat land onmiddellijk te verlaten. Dat meldde het persbureau Ritzau. De twaalf spotprenten waarin de profeet onder meer wordt afgebeeld als terrorist, verschenen al in september in de Deense krant Jyllands-Posten, maar pas sinds kort groeit de woede hierover. Deense producten worden inmiddels in sommige islamitische landen geboycot en in veel landen zijn er demonstraties tegen de publicatie van de tekeningen.

Sms'jes
In de Syrische hoofdstad circuleerde via telefonische tekstberichtjes het gerucht dat zaterdag op een van de grote pleinen van Kopenhagen kopieën van de koran zouden worden verbrand. In de sms'jes werden mensen opgeroepen zich op deze dag te verzamelen bij de Deense ambassade in Damascus om daar hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken.

Nieuw-Zeeland
Ondanks de commotie in de islamitische wereld over de spotprenten van de profeet Mohammed, hebben ook twee kranten in Nieuw-Zeeland zaterdag een aantal van de gewraakte cartoons afgedrukt. De tekeningen, die vorig jaar in een Deense krant waren afgedrukt, verschenen zaterdag in de Domion Post en The Press.

"Het is belangrijk voor onze lezers om te zien waar al die opschudding over gaat, zodat ze hun eigen oordeel kunnen vormen. We leven in een seculiere samenleving, gebaseerd op westerse idealen van tolerantie, ook al kan dat af en toe tot beledigingen leiden", aldus redacteur Tim Pankrhurst van de Dominion Post.

Intimideren
"We willen niet doelbewust provoceren, maar we kunnen ook niet toestaan ons te laten intimideren." De afgelopen dagen heeft een groot aantal kranten in verscheidene Westerse landen de cartoons gepubliceerd. Dat leidde onder de moslims in de hele wereld tot een storm van protest.

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft de publicatie van spotprenten verboden. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse organisatie van hoofdredacteuren Sanef zaterdag bekend.

Mensenrechten
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono veroordeelde zaterdag de spotprenten. "Mensenrechten zijn niet absoluut en in de uitvoering daarvan mogen andere rechten niet worden beknot en mag niet het geloof van anderen worden beledigd", aldus de president.

Indonesië is in bevolkingsaantal het grootste islamitische land. Meer dan 85 procent van de 220 miljoen inwoners is moslim. Vrijdag kwam het in Jakarta tot ongeregeldheden toen driehonderd radicale jongeren de Deense ambassade bestormden. Dit weekeinde worden in Jakarta geen protestbetogingen verwacht.

Iran
Iran neemt economische strafmaatregelen tegen landen waar de media de omstreden spotprenten over de profeet Mohammed publiceren. Dat zei de ultraconservatieve Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zaterdag, aldus het persbureu IRNA.

Volgens het bericht heeft de president de instelling van een officieel orgaan gelast dat moet reageren op publicatie van de omstreden Deense tekeningen. Teheran wil "economische contracten herzien en afblazen met landen die deze weerzinwekkende daad zijn begonnen en van diegenen die hen daarbij zijn gevolgd", aldus ISNA.

Taliban
De spotprenten over de profeet Mohammed laten zien dat het Westen vijandig staat tegenover de islam. Dat heeft de taliban in een telefonische verklaring vanuit Kandahar gezegd.

"Islamitische landen moeten weten dat westerse landen tegen ons, onze religie en onze grote profeet zijn", aldus een woordvoerder van de taliban, die in de jaren negentig een schrikbewind in Afghanistan voerde en er een puur islamatische staat wilde vestigen.

Gaza-stad

Demonstranten hebben het kantoor van de Europese Commissie in Gaza-stad aangevallen. Ze hebben ramen ingeslagen en de Europese vlag vervangen door de Palestijnse vlag.

De Europese Commissie, die dit zaterdag bekendmaakte, heeft de Palestijnse autoriteiten gevraagd te verzekeren dat de eigendommen goed worden beschermd. De commissie betreurt het dat "Europeanen, die werken aan een beter leven voor de Palestijnen, onderwerp zijn van zulke aanvallen".
< Vorige   Volgende >