Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Geheime defensie info op straat PDF Afdrukken E-mail
woensdag 01 februari 2006
Een hoge medewerker van het ministerie van Defensie heeft een memorystick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto laten liggen. De vinders hebben de stick inmiddels bij de eigenaar terugbezorgd, maar de gegevens eerst overgezet op hun eigen computer. Dat meldde RTL Nieuws, dat de informatie heeft kunnen inzien, woensdagavond.

Volgens het tv-programma staan op de stick ook gegevens over de beveiliging van minister Kamp van Defensie.

Volgens RTL was de eigenaar van de stick een landmachtkapitein die vorig jaar in Afghanistan is geweest. Het voorwerp kwam in handen van twee jongens, die de informatie kopieerden en de stick daarna terugstuurden.

Cadeaubon als dank

Als dank ontvingen ze een cadeaubon. Tot hun verbazing kregen zij verder geen instructies over geheimhouding van de gegevens, zeiden ze in RTL Nieuws.

Volgens veiligheidsdeskundigen R. Vleugels is de informatie op de stick in strijd met de voorschriften niet gecodeerd. Bovendien bevat hij zowel privé-informatie als zakelijke gegevens, wat ook tegen de regels is. De stick bevat volgens Vleugels „harde informatie” over de operatie in Afghanistan, zei hij in RTL Nieuws.

De fractie van GroenLinks zal donderdag aan minister Kamp opheldering vragen, zo kondigde zij woensdag aan. Het is de tweede keer in korte tijd dat Defensie een memorystick kwijtraakt.
< Vorige   Volgende >