Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB

Waarschuwing ambassade PDF Afdrukken E-mail
maandag 07 november 2005
De Nederlandse ambassade in Parijs heeft landgenoten gewaarschuwd om 's avonds en 's nachts onrustige voorsteden van Parijs en steden elders in het land zoveel mogelijk te mijden. Inmiddels heeft een Franse gemeente  Le Raincy, niet ver van Parijs, een avondklok ingesteld sinds er op 27 oktober in Parijse voorsteden rellen uitbraken.

De ambassade noemt specifiek Parijs, Dijon, Lille, Marseille, Nice en Toulouse, maar waarschuwt dat de ongeregeldheden zich naar andere steden kunnen uitbreiden. Mensen die naar Frankrijk willen krijgen het advies de berichten in de media in de gaten te houden.

De ambassades van Groot-Brittannië, Japan, Polen, Rusland en de Verenigde Staten hebben ook al dergelijke waarschuwingen doen uitgaan. Nog vóór het weekeinde raadde de ambassade van de VS Amerikanen die naar Parijs wilden aan een taxi te nemen van het vliegveld Charles-de-Gaulle bij Roissy ten noorden van Parijs, en vooral niet de metro te nemen. Die loopt dwars door de voorsteden waar felle botsingen plaats hebben gevonden.

Eén treinstel is daar overvallen en met stenen bekogeld. De machinist werd eruit gegooid en de passagiers beroofd. Vóór het weekeinde reed op die lijn daarom nog maar één op de vijf treinen, omdat de machinisten niet meer durfden. Sindsdien rijden alle treinen weer, maar met politiebewaking.

Dergelijke maatregelen zijn maandagmorgen ook genomen in het Normandische Elboeuf en in Saint-Etienne in Centraal-Frankrijk, nadat daar autobussen in vlammen waren opgegaan. Hier en daar wordt gereden met politiebescherming. Elders hebben de vervoersmaatschappijen particuliere beveiligingsdiensten.

Avondklok
Als eerste Franse gemeente heeft Le Raincy, niet ver van Parijs, een avondklok ingesteld sinds er op 27 oktober in Parijse voorsteden rellen uitbraken. De burgemeester van het plaatsje heeft de beslissing genomen uit vrees dat er anders een ramp staat te gebeuren.
 
„Ik heb deze beslissing genomen om een drama te voorkomen. Er zijn niet te onderschatten risico's voor scholen”, aldus burgervader Eric Raoult die eerder minister voor Steden en Integratie was. Na tien of elf uur 's avonds mag niemand meer de straat

Hard en juist
De Franse premier Dominique de Villepin heeft aangekondigd dat de regering "hard en juist" zal optreden tegen de relschoppers in de Franse voorsteden. Hij zei dat maandagavond in het journaal van de Franse televisiezender TF1.

De premier noemde de rellen van de afgelopen elf nachten "onacceptabel". Volgens hem wordt de onrust verspreid door "georganiseerde criminele netwerken". Maar De Villepin sloot vooralsnog uit dat het leger zal worden ingezet om de rellen de kop in te drukken. Onder meer de Franse politiebond Action Police CFTC had om militaire steun gevraagd.

< Vorige   Volgende >