Onder de aandacht
Rampensite.nl is de meest complete professionele rampen site van Nederland. Op deze site is alle belangrijke informatie over rampen, risico's en veiligheid verzameld. U vind hier de risicokaarten en rampenplannen van uw eigen omgeving.
powered_by.png, 1 kB
Computerkrakers opgepakt PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 07 oktober 2005
De Nationale Recherche heeft dinsdag drie mannen (19, 22 en 27 jaar) aangehouden die vermoedelijk een grootschalig en wereldwijd netwerk van meer dan 100.000 gehackte computers hebben opgezet. De computers waren geinfecteerd met een Trojaans paard. Van de besmette computers staan er naar schatting enkele duizenden in Nederland.

De gekraakte systemen vormden samen een netwerk dat vermoedelijk is misbruikt voor computeraanvallen, installatie van spionagesoftware en diefstal van internetbankgegevens.

Zombienetwerk
Met 100.000 geïnfecteerde computers is het ontmantelde botnet een van de grootste ooit in beeld gebracht. Het botnet bestond uit gehackte servers en PC's van thuisgebruikers die 'zombie codes' kregen toegestuurd via computers verspreid over de hele wereld. 'Zombie' netwerken worden op dit moment beschouwd als de grootste bedreiging van de veiligheid op internet. De gevaren van deze netwerken worden zowel door de overheid als de ict-industrie zeer serieus genomen.

De hackers voerden een geautomatiseerde aanval uit met een Trojaans paard, een computervirus dat zich vermomt als onschuldig programmaatje. De kwaadaardige software nestelde zich in de computers van nietsvermoedende gebruikers en de verdachten kregen de controle over de systemen.

De door de hackers gebruikte kwaadaardige software - W32.Toxbot - is begin dit jaar opgemerkt. Het is een virus dat het geïnfecteerde besturingssysteem van een computer openstelt voor de hacker. Toxbot legt toetsaanslagen van aangetaste computers vast en stelt deze gegevens beschikbaar aan binnengedrongen cybercriminelen. Om dit virus te verwijderen is al geruime tijd antivirus software beschikbaar. De hackers pasten het virus echter steeds aan in een 'wedloop' met antivirus producenten.

Binnendringen
Het onderzoek van de recherche richt zich op het binnendringen van computers, vernieling van geautomatiseerde netwerken, het installeren van reclame- en spionagesoftware. Vermoedelijk lieten de verdachten zich betalen om virussen te programmeren.

Een bedrijf in de Verenigde Staten is vermoedelijk afgeperst met de dreiging van een aanval op haar computernetwerk. Bovendien hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan plundering van rekeningen bij Paypal, de betaalmethode voor kopers en verkopers op veilingsite eBay.

Beslag gelegd

De hoofdverdachte is een 19-jarige man uit Loon op Zand. De andere verdachten zijn 22 en 27 jaar en komen uit Tilburg en Rijswijk. Bij huiszoekingen is beslag gelegd op computers, administratie, een bankrekening, contant geld en een sportauto. De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Naar verwachting zullen nog meer aanhoudingen volgen.
< Vorige   Volgende >